Úrad práce prekvapilo, že v prieskume prevážili spokojní klienti

13.12.2007 Prešov

Prešov 13. decembra (TASR) - Približne 80 a viac percent opýtaných klientov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove vyjadrilo spokojnosť s jeho službami.
Ako na dnešnej prezentácii výsledkov ojedinelého prieskumu, ktorý môže byť pilotný pre všetky úrady práce v SR, uviedla riaditeľka ÚPSVaR Alena Krištofíková, milo ich to prekvapilo. Očakávali podstatne viac negatívnych reakcií v odpovediach na osem otázok vo forme dotazníka. Ten v Prešove a na pracoviskách úradu aj v Sabinove a v Lipanoch rozdávali od polovice septembra do konca októbra.
Negatívne očakávania realizátora akcie vyplývali aj z toho, že v regióne ÚPSVaR so spádovou oblasťou okresov Prešov a Sabinov bolo približne 14.000 ľudí bez práce. Druhým pozitívom je, že dotazník vyplnilo 2100 ľudí, teda dvakrát viac ako na začiatku predpokladali. Medzi tými, ktorí reagovali, prevažovali ženy, osoby vo veku od 41 do 55 rokov, stredoškolsky vzdelaní a uchádzači o prácu evidovaní viac ako jeden rok.
Krištofíková povedala, že začali už aj reagovať na niektoré námety z dotazníka. \"Uskutočnilo sa jedno také kratučké poldňové školenie k otázke etiky a firemnej kultúry, \" konkretizovala. Chystajú sa zorganizovať \"komunikačné tréningy, tréningy zvládania stresu, nejaké interné vzdelávanie zamestnancov, aby tá ich rozhľadenosť profesionálna bola široká\".
Dotazníkom chceli zistiť úroveň komunikácie zamestnancov ÚPSVaR, úroveň a spôsob kontaktu, kvalitu a množstvo informácií pre klientov. Ako negatíva sa objavili niekedy neosobný prístup poradcov úradu, nedostatok času, ktorý klientom venovali, napr. 35 klientov uviedlo, že sa s poradcom pohádalo, dvaja uviedli, že im poradca vynadal. Na úrade im prekáža dlhšie čakanie, i keď v dotazníku nebolo konkrétne špecifikované čo je \"dlhšie čakanie\", koľko minút trvá.
ÚPSVaR v Prešove má 315 zamestnancov, z nich asi štyri pätiny sa bezprostredne stretávajú s klientmi, či už v odbore služby zamestnanosti alebo v sociálnom odbore.
 

Vyberte región